Slide background image_link

Ζωγραφική : Ιστορία της τέχνης και Τεχνικές

Τμήμα Α' Αρχαρίων - Πολυτεχνείο Κρήτης - 4 μήνες | 65 ώρες - Έναρξη Ιανουάριος 2025

Περισσότερες Πληροφορίες

Συμμετοχή του ΚΕΔΙΒΙΜ ΠΚ σε διημερίδα με θέμα “Διατήρηση και Διάδοση της Μουσικής Κληρονομιάς του Αποκόρωνα”

Διημερίδα με θέμα “Διατήρηση και Διάδοση της Μουσικής Κληρονομιάς του Αποκόρωνα” και μουσική βραδιά αφιερωμένη στους Αποκορωνιώτες μουσικούς στις απαρχές της κρητικής δισκογραφίας, διοργάνωσε ο Παραδοσιακός Μουσικός Σύλλογος Αποκορώνου “Ο Χαρίλαος”, στις 21 και 22 Ιανουαρίου, στις Καλύβες και το θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης” στα Χανιά. Παράλληλα, στο πλαίσιο της διημερίδας πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων του Συλλόγου στις Καλύβες Αποκορώνου (πρώην Δημαρχείο Καλυβών).

Η διημερίδα αυτή είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ΚΕΔΙΒΙΜ ΠΚ καθώς ο Διευθυντής Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης, Δρ Νικόλαος Σπανουδάκης παρευρέθηκε στις 12 το μεσημέρι της 21ης Ιανουαρίου 2023 στις νέες εγκαταστάσεις του συλλόγου (πρώην Δημαρχείο Καλυβών) για το εργαστήριο με θέμα “Η διατήρηση της κρητικής μουσικής κληρονομιάς με τη βοήθεια νέων τεχνολογιών και η εκπαιδευτική της αξιοποίηση”. Συμμετείχαν οι Ανδρέας Λιλικάκης (πρόεδρος Συλλόγου “Ο Χαρίλαος”), Ιωάννης Βανδουλάκης (Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου), Πέτρος Στεφανέας (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο), Νίκος Σπανουδάκης (διευθυντής ΚΕΔΙΒΙΜ Πολυτεχνείου Κρήτης), Βασίλης Μπιχάκης (μουσικολόγος), Ιωάννης Κτιστάκης (συντ. ΕΡΤ Χανίων), Αντώνης Καλογεράκης (Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης). Δείτε φωτογραφία από τη συζήτηση και το απόσπασμα της πρόσκλησης.

Σε ένα πολύ θερμό κλίμα συζητήθηκε το θέμα της διατήρησης της κρητικής μουσικής κληρονομιάς με τη βοήθεια νέων τεχνολογιών και η εκπαιδευτική της αξιοποίηση. Οι συμμετέχοντες κατέληξαν αφενός ότι υπάρχει ανάγκη ψηφιοποίησης αλλά και δημοσίευσης στο διαδίκτυο του σημαντικού αρχείου του συλλόγου και αφετέρου ότι παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον η εκπαιδευτική πλευρά της μεταλαμπάδευσης από τη μία πλευρά της ιστορικής γνώσης και από την άλλη πλευρά η γνώση της κατασκευής και της χρήσης παραδοσιακών μουσικών οργάνων όπως της λύρας και του λαούτου. 

Οι εκπρόσωποι των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων κ. Βανδουλάκης, Σπανουδάκης και Στεφανέας δήλωσαν την ικανότητα των ιδρυμάτων να συνεισφέρουν στο κομμάτι της ψηφιοποίησης και ανάδειξης του αρχείου του συλλόγου μέσω του διαδικτύου. Θα βοηθήσουν στην συγγραφή μιας πρότασης για χρηματοδότηση αυτής της δράσης.

Ακολούθως οι κ. Καλογεράκης και Σπανουδάκης δήλωσαν πως η Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης και το Πολυτεχνείο Κρήτης, μέσω του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ), έχουν την εμπειρία και μπορούν να βοηθήσουν στην διοργάνωση σεμιναρίων ή και θερινού σχολείου σε αυτά τα αντικείμενα.

Η διημερίδα συνεχίστηκε με γεύμα εργασίας στις Καλύβες στις 2:30μμ όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν καλύτερα και να συσφίξουν την εξαίρετη σχέση που δημιουργήθηκε.

Ακολούθως συνεχίστηκε κανονικά το πρόγραμμα της διημερίδας.

– 19:00-21:00, εγκαίνια νέων εγκαταστάσεων του Συλλόγου “Ο Χαρίλαος”. Χαιρετισμοί από τους: Ανδρέα Λιλικάκη (πρόεδρος Συλλόγου “Ο Χαρίλαος”), Βασίλη Διγαλάκη (πρώην πρύτανης Πολυτεχνείου Κρήτης και πρώην υφυπουργός Παιδείας – αρμόδιος για θέμα Ανώτατης Εκπαίδευσης), Νίκο Καλογερή (αντιπεριφερειάρχης Χανίων), Χαράλαμπο Κουκιανάκη (δήμαρχος Αποκορώνου).
ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
– 19:00-21:00 στο Θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης” μουσική βραδιά “Αποκορωνιώτες μουσικοί στις απαρχές της κρητικής δισκογραφίας”.
– 19:00 Χαιρετισμοί
– 19:10 Σταύρος Μαραγκουδάκης, μουσικός ερευνητής “Χαρίλαος Πιπεράκης. Η φωνή της Κρήτης στις ΗΠΑ”.
– 19:30 Μουσικό σχήμα “Στριφταλιά”
– 20:00 Κωνσταντίνος Κοπανιτσάνος, μουσικός ερευνητής “Λυράρηδες του Αποκόρωνα στο γραμμόφωνο: Καραβανάκης, Καπόκης, Πιπεράκης, Καντέρης”.
– 20:20 Μουσικό σύνολο Π.Μ.Σ.Α. “Ο Χαρίλαος”.
(δείτε φωτογραφία)

Η διημερίδα καλύφθηκε και από τον τοπικό τύπο (δείτε ρεπορτάζ εδώ)