Μέθοδος μάθησης: Δια ζώσης
Θεματική Ενότητα: Εικαστικές Τέχνες
Γλώσσα Διδασκαλίας: Ελληνικά
Διδακτικές Ενότητες: 3
Διάρκεια: 86 ώρες (5 μήνες, 18 εβδομάδες)
Έναρξη: 11 Οκτωβρίου 2023
Ολοκλήρωση: 28 Φεβρουαρίου 2024
Μονάδες ECVET: 3,4
Τέλος παρακολούθησης προγράμματος: 280 €
Φόρμα εγγραφής: Κατεβάστε τη με ένα κλικ εδώ
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε:
Προσοχή: Στην περίπτωση που οι ενδιαφερόμενοι δεν έχουν παρακολουθήσει το ΚΕΔΙΒΙΜ Βυζαντινής Αγιογραφίας Α` (Τμήμα Αρχαρίων), θα πρέπει να στείλουν στη γραμματεία του ΚΕΔΙΒΙΜ, μαζί με την αίτηση εγγραφής, τα παρακάτω σχέδια:
Για την παρακολούθηση του προγράμματος, οι εκπαιδευόμενοι θα πρέπει να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις και να διαθέτουν τον παρακάτω εξοπλισμό:
Σε περίπτωση που δεν πληρούνται οι ανωτέρω προϋποθέσεις, θα πρέπει να αναφερθεί στην αίτηση εγγραφής.
Σκοπός του Εκπαιδευτικού προγράμματος είναι η παροχή συνεχούς επιμόρφωσης στη Βυζαντινή ζωγραφική (Αγιογραφία), τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο. Το πρόγραμμα αποτελεί συνέχεια του εκπαιδευτικού προγράμματος «Βυζαντινή ζωγραφική. Θεωρία και Τεχνικές Α` Τμήμα Αρχαρίων», του ΚΕΔΙΒΙΜ του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα προσφέρει διευρυμένες γνώσεις για την εξέλιξη της Αγιογραφίας, εστιάζοντας στη μεταβυζαντινή περίοδο και στην περίοδο από τη σύσταση του Ελληνικού κράτους έως σήμερα. Στο εργαστηριακό μέρος, το πρόγραμμα αποσκοπεί στην πληρέστερη εικονογραφική παραγωγή, μέσω της συστηματικής πρακτικής εξάσκησης των συμμετεχόντων στο αντικείμενο.
Ειδικότερα:
Στο θεωρητικό μέρος, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα εστιάζει στους παράγοντες που επηρέασαν την εξέλιξη της Αγιογραφίας από το 1453 και εντεύθεν. Επιδιώκεται η κριτική προσέγγιση έργων μεταβυζαντινών και σύγχρονων αγιογράφων. Εξετάζονται θέματα βυζαντινής εικονογραφίας (σκηνές της Γέννησης, της Βάπτισης, της Σταύρωσης, της Ανάστασης). Επισημαίνεται η λειτουργική σχέση της εικόνας στα δρώμενα εντός του Ναού. Αναδεικνύεται η επιρροή της βυζαντινής ζωγραφικής στη Νεοελληνική τέχνη με αναφορά σε σημαίνοντες ζωγράφους - αγιογράφους της λεγόμενης «Καλλιτεχνικής Γενιάς του 1930”.
Στο εργαστηριακό μέρος, επιδιώκεται η συστηματική πρακτική εξάσκηση των συμμετεχόντων στη δημιουργία αγιογραφικού έργου, η συνεχής επιμόρφωση τους στο σχέδιο και στο χρώμα και η περαιτέρω εξοικείωση τους με τα υλικά και τις τεχνικές της βυζαντινής ζωγραφικής, σε συνέχεια του πρώτου επιπέδου. Εισαγωγή στην τεχνική του χρυσώματος και εφαρμογή σε φορητή εικόνα.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ανταποκρίνεται στο ενδιαφέρον όσων επιθυμούν να συνεχίζουν την εκμάθηση της τέχνης της αγιογραφίας σε Β` επίπεδο. Αποσκοπεί να εκπαιδεύσει σύγχρονους αγιογράφους ώστε να αποβούν δημιουργικοί συνεχιστές της βυζαντινής ζωγραφικής. Προσφέρει γνώσεις και προβληματισμούς για μία τέχνη με μακραίωνη παράδοση που συνεχίζει να βρίσκεται σε άνθιση κατά τους χρόνους μας, ενώ παράλληλα καθίσταται χρήσιμο επαγγελματικό προσόν για τους εκπαιδευόμενους.
1η Θεματική ενότητα
2η Θεματική ενότητα
3η Θεματική ενότητα
Δομή του Εκπαιδευτικού Προγράμματος
Το εκπαιδευτικό υλικό του προγράμματος θα διατίθεται σταδιακά, ανά θεματική ενότητα, μέσω της ειδικά διαμορφωμένης ηλεκτρονικής τάξης (e-class)
Αξιολόγηση Προγράμματος
Το τέλος παρακολούθησης του προγράμματος είναι 280 €.
Η πληρωμή των τελών φοίτησης γίνεται:
Επιστημονικός Υπεύθυνος και διδάσκουσα της θεωρίας της Βυζαντινής τέχνης : Δρ. Αλεξάνδρα Κουρουτάκη, Ιστορικός της τέχνης, (PhD, Université Bordeaux Montaigne). Μέλος Ε.ΔΙ.Π. Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό, Πολυτεχνείου Κρήτης. Γνωστικό αντικείμενο: “Ιστορία της Τέχνης με έμφαση στη Νεοελληνική ζωγραφική” (ΦΕΚ Τεύχος B’ 2286/15.06.2020).
Εργαστηριακός βοηθός στη διδασκαλία της βυζαντινής ζωγραφικής: Κωνσταντίνα Στεφανάκη, Αγιογράφος, Υπεύθυνη Εργαστηρίου Αγιογραφίας της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης (ΟΑΚ)
Δηλώσεις συμμετοχής - Ενέργειες συμμετοχής:
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος απονέμεται στους συμμετέχοντες Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης το οποίο εκδίδεται από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Πολυτεχνείου Κρήτης, εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
Στους συμμετέχοντες που παρακολούθησαν, αλλά δεν ολοκλήρωσαν το σύνολο του προγράμματος, χορηγείται απλή Βεβαίωση Παρακολούθησης εφόσον έχουν παρακολουθήσει το 80 % των δραστηριοτήτων του προγράμματος.