Slide background image_link

Ζωγραφική : Ιστορία της τέχνης και Τεχνικές

Τμήμα Α' Αρχαρίων - Πολυτεχνείο Κρήτης - 4 μήνες | 65 ώρες - Έναρξη Ιανουάριος 2025

Περισσότερες Πληροφορίες

Απονομή Πιστοποιητικών Επιμόρφωσης σε εκπαιδευόμενους προγραμμάτων Βυζαντινής ζωγραφικής του ΚΕΔΙΒΙΜ Πολυτεχνείου Κρήτης – Έναρξη εγγραφών για τη λειτουργία τμήματος προχωρημένων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε ένα ιδιαίτερα εορταστικό κλίμα, με αυθόρμητα συναισθήματα συγκίνησης και χαράς, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2024, στο αμφιθέατρο Γ2.1. του Πολυτεχνείου Κρήτης, η εκδήλωση απονομής Πιστοποιητικών Επιμόρφωσης και Βεβαιώσεων Παρακολούθησης στους εκπαιδευόμενους των προγραμμάτων  «Βυζαντινή ζωγραφική. Θεωρία και τεχνικές Β`, Τμήμα Προχωρημένων» και «Βυζαντινή ζωγραφική. Θεωρία και Τεχνικές A`, Τμήμα Αρχαρίων». Τα εν λόγω Εκπαιδευτικά Προγράμματα διοργανώθηκαν και υλοποιήθηκαν από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) του Πολυτεχνείου Κρήτης, με Επιστημονικά Υπεύθυνη την Ιστορικό Τέχνης, Δρ. Αλεξάνδρα Kουρουτάκη, μέλος Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (ΕΔΙΠ) του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Την εκδήλωση συντόνισε ο Διευθυντής του ΚΕΔΙΒΙΜ, Δρ. Νικόλαος Σπανουδάκης. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Αν. Καθηγητής Φώτιος Κανέλλος, Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Διά Βίου Μάθησης και Εξωστρέφειας του Πολυτεχνείου Κρήτης, καθώς και ο Δρ. Κωνσταντίνος Ζορμπάς, Γενικός Διευθυντής της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης.

Η παρουσίαση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος έγινε από την Επιστημονικά Υπεύθυνη του προγράμματος, Δρ. Αλεξάνδρα Κουρουτάκη, Ιστορικό Τέχνης, μέλος ΕΔΙΠ, Σχολής ΗΜΜΥ του Πολυτεχνείου Κρήτης, και την Αγιογράφο της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, κα Κωνσταντίνα Στεφανάκη

Η Δρ. Αλεξάνδρα Κουρουτάκη επεσήμανε στην ομιλία της τους στόχους και τα αποτελέσματα της αξιολόγησης. Σύμφωνα με την δρ. Κουρουτάκη, «τα προγράμματα υλοποιήθηκαν δια ζώσης, σε σχεδιαστήρια του Πολυτεχνείου Κρήτης. Βασικός σκοπός ήταν η επιμόρφωση των συμμετεχόντων στο θεωρητικό (αισθητικό και ιστορικό) υπόβαθρο της βυζαντινής τέχνης και η παροχή γνώσεων για την εκμάθηση της τέχνης της Αγιογραφίας. 

Ειδικότερα, το Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Βυζαντινή ζωγραφική. Θεωρία και τεχνικές Β. Τμήμα Προχωρημένων» ήταν διάρκειας 4 μηνών (86 ωρών). Ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2023 και ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2024. Τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες του προγράμματος παρακολούθησαν δέκα έξι (16) σπουδαστές, εκ των οποίων δεκαπέντε (15) λαμβάνουν πιστοποιητικό επιμόρφωσης και ένας (1) λαμβάνει βεβαίωση παρακολούθησης. Στο πλαίσιο του προγράμματος σχεδιάστηκε ψηφιακή έκθεση με φορητές εικόνες αγιογραφίας. Η έκθεση φιλοξενείται στην πλατφόρμα ArtSteps (σύνδεσμος).

Tο Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Βυζαντινή ζωγραφική, Θεωρία και Τεχνικές Α`. Τμήμα Αρχαρίων» ήταν διάρκειας 4 μηνών (86 ωρών) και υλοποιήθηκε ως επανάληψη του Α` κύκλου. Ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2024 και ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2024. Το πρόγραμμα παρακολούθησαν δέκα πέντε (15) σπουδαστές, εκ των οποίων δώδεκα (12) λαμβάνουν πιστοποιητικό επιμόρφωσης, δύο (2) λαμβάνουν βεβαίωση παρακολούθησης για το σύνολο του προγράμματος, και ένας (1) λαμβάνει βεβαίωση παρακολούθησης για τις δύο πρώτες ενότητες. Στο πλαίσιο του προγράμματος σχεδιάστηκε ψηφιακή έκθεση με σχέδια αγιογραφίας που φιλοξενείται στην πλατφόρμα Artsteps (σύνδεσμος)

Η αγιογράφος Κωνσταντίνα Στεφανάκη, εργαστηριακή συνεργάτιδα των προγραμμάτων βυζαντινής ζωγραφικής του ΚΕΔΙΒΙΜ του Πολυτεχνείου Κρήτης και επίσημη  αγιογράφος της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, επεσήμανε στην ομιλία της : «Είναι πολύ σπουδαίο, μέσα από την διδασκαλία, να αποκτήσει ο σπουδαστής τη δεξιότητα να σχεδιάζει τις Άγιες μορφές, ξεκινώντας από την ποιότητα της γραμμής και στη συνέχεια να ολοκληρώνει τις μορφές μέσα από το πλάσιμο  του χρώματος».

Τέλος, όλα τα μέλη του ΚΕΔΙΒΙΜ του Πολυτεχνείου Κρήτης ευχήθηκαν συγχαρητήρια στους εκπαιδευόμενους και καλή συνέχεια σε εκείνους που επιθυμούν να συνεχίσουν την επιμόρφωσή τους στο 2ο κύκλο του Εκπαιδευτικού Προγράμματος «Βυζαντινή ζωγραφική. Θεωρία και Τεχνικές Β΄. Τμήμα Προχωρημένων», το οποίο θα ξεκινήσει στις 16 Οκτωβρίου. Οι εγγραφές έχουν ήδη ξεκινήσει και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν πληροφορίες στον ιστότοπο του ΚΕΔΙΒΙΜ του Πολυτεχνείου Κρήτης (σύνδεσμος).